Medve napi játék

Medve napi játék

Eljött a tél utolsó hónapja, a február! Ennek 2. napjához több hagyomány is kötődik. A legtöbb kisgyereknek a medve nap 🐻 jut eszébe először róla, amikor is a mackó segít megjósolni, meddig tart még a tél.

Ez a nap másrészt Gyertyaszentelő napja a katolikusoknál, illetve ekkor osztották a “Balázs-áldást” a papok, amiről úgy gondolták, hogy minden torokbetegségtől megvédte az áldást kérőt.

Időjárás előrejelző applikációk hiányában nem csoda, hogy a régiek kíváncsian figyelték a természet változásait és a benne élő állatok viselkedését. Ezekből a szabályosságokból vontak le következtetéseket, hogy mi várható a közeljövőben.

A gyerekek nagyon nyitottak a természet megfigyelésére, és érdemes tudatosítani is bennük ezeket a megfigyeléseket – persze 2021-ben nem az időjóslásra gondolok! 😉

Annak ellenére, hogy a “medve nap” nem különösebben jelentős ünnep, én mégis szeretek ezzel is foglalkozni. Az ehhez hasonló, rendszeresen ismétlődő, (hónapokhoz, napokhoz kötődő) események segítenek a gyerekeknek az időben tájékozódni. Az idő megfoghatatlan dolog, ezért sok gyerkőcnek nehezen áll össze a fejében, éppen melyik nap, hónap, évszak van. A közöttük lévő összefüggéseket pedig csakis sok-sok játékkal, tapasztalatok szerzésével lehet megláttatni.

Mit mutat a február másodikai időjárás?

 

A népi hagyomány szerint úgy gondolták, hogy ha február másodikán jó idő lesz, akkor későn tavaszodik majd.  „Gyertyaszentelőkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, minthogy a Nap süssön” – mondták, akik már várták a tél végét. 🙂

A másik, legismertebb néphagyomány szerint, február 2-án a mackó előjön a barlangjából és megmutatja, milyen idő várható a következő 40 napban.

☀️ Ugyanis, ha szép, napsütéses idő van, akkor a medve meglátja az árnyékát és  visszabújik még téli álmot aludni. Ez azt jelenti, hogy még nagy hideg jöhet…

🌥 Ha viszont borongós, felhős az ég, az a mackónak azt jelenti, hogy lassan vége a télnek, közeledik a tavasz. Ekkor kint marad, nem bújik vissza a barlangjába.

februar 2 medve nap

🐻 Medve napi játék 🐻

Játsszátok el ti is otthon, mit csinál a medve napon a medve! Természetesen a  gyerekek lesznek az álmos mackók.

⛰ Először is, épitsetek egy bungit párnákból, vagy a gyerekek egyszerűen másszanak be az asztal alá. Ez lesz a mackó barlangja. Hajtsák le a fejüket és aludjanak a mély, téli álomban.

⏰  Egy megbeszélt jelre (ez lehet taps, vagy “jó reggelt” felkiáltás) az álmos maci kezdjen ébredezni és előbújni a barlangjából.

💡 Anya a lámpa felelős 🙂 , ha felkapcsolja a villanyt (= süt a nap☀️), a mackó körbenéz, majd visszabújik szunyókálni még egyet, mert meglátja az árnyékát.

Ha nem kapcsoltok lámpát (=borongós idő van ☁️ ) , a mackó nyújtózkodjon egy nagyot és mászkáljon, egyen egy kicsit. Jöhet a tavasz!🌸

kijon-e a macko medve nap

Az éber mackók kipróbálhatják a  medvejárást is: tenyéren, talpon járunk, kinyújtott végtagokkal, a popsit megemelve. Próbáljuk úgy, hogy mikor a jobb tenyeret tesszük előre, a bal láb mozduljon, majd fordítva (bal tenyér, jobb láb). Ez egy keresztezett mozgás, ami fejleszti a koordinációt, a testrészeink összehangolt munkáját.

Ezen az egyszerű játékon keresztül fejlődik a gyerekek figyelme, mozgása, emlékezete is, miközben elhelyezik a mackók napját az időben: február van, azaz még tél, de hamarosan közeledik a tavasz.

Hajrá mackók, ébresztő! 🐻