Meseírás otthon, együtt!

Elő a memóriakártyával! 

Az Írjunk együtt mesét! játékhoz mindössze 1 csomag memóriakártyára lesz szükségetek. Szerencsésebb, ha nem tematikus (pl. foglalkozások, kutyafajták), hanem egyszerű, mindenféle képpel. Most a párok egyik felére lesz csak szükség.

 idő: 5-10 perc

Mit fejleszt? gondolkodás, nyelvi készségek, szövegalkotás, szókincs, figyelem, szerialitás (sorrendiség)

Jöjjön a meseírás! 

Tegyünk ki először 3 kártyát az asztalra. 

Mondjuk a gyermeknek, hogy most saját mesét fogunk írni!

A képek segítségével alkossunk mi egy rövid történetet! Például: A kis csiga a tóparton csúszott és látott egy hajót és egy perecet.

Először mindig mi mondjunk egy példa történetet, hogy a gyerek megértse a feladatot. Aztán megkérdezhetjük, van-e más ötlete ehhez a meséhez, vagy választ másik képeket és kipróbálja ő is.

Ha a gyermek belejött, bátran elrugaszkodhatunk a konkrét képektől és szabadjára engedhetjük a fantáziánkat! Pl. A kis csiga nagyon-nagyon éhes volt…de lassan tudott csak csúszni, ezért inkább felült a hajóra, hogy hamarabb odaérjen a pereceshez és jól megtömje a pocakját.

Minél viccesebb kis mesék születnek, annál jobb! wink

Figyeljünk a fokozatosságra

Először célszerű 3 képpel kezdeni (kisebbeknél, vagy ha nem megy, 2 is lehet. Pl.: csiga-gomba: A csiga a gombához csúszik.).

A többi kártyát külön kupacban hagyjuk úgy az asztalon, hogy a gyermek lássa őket. Először válassza ki ő a képeket, amiről könnyebben tud mesélni, később ezt nehezíthetjük.

Variációk

  • több képpel nehezíthető a játék (4-5-6… képből álló mese)
  • látjuk a képeket, vagy
  • lefordított kártyákból véletlenszerűen húzunk
  • A történethez folyamatosan lehet új képet hozzáadni és folytatni a mesét.
  • A legjobban sikerült vagy legviccesebb meséket le is lehet írni, ha szeretnétek. 

Jó szórakozást! 🙂

Tetszett az írás? Leveleimből 💌 elsőként értesülhetsz az új cikkekről, fejlesztési tippekről és játékokat is szoktam küldeni! 🙂 ⬇️

Egyéb
cikkek