Mindjárt itt az iskola
mindjart itt az iskola

A szeptember 1-ig hátra lévő napok a leendő kis elsősöknek már mind az izgatott készülődésről szólnak. Az utolsó nyári hét minden napjára hozok egy-egy apróságot, ami segíthet Titeket a hangolódásban! 

A “dolgos hétköznapokhoz” való fokozatos visszaállás jelentőségéről már írtam ebben a cikkben, a most következő tippeket kimondottan az iskolát kezdő kis elsősök szüleinek ajánlom. 

 

milyen hely az iskola

 

Milyen hely az iskola?  

Először is, a sok teendő közepette nézzünk kicsit magunkba… hiszen a Te hozzáállásodon rengeteg múlik!

Mit hall tőled Gyermeked, milyen hely az iskola?

  • Fárasztó?
  • Izgalmas?
  • Ijesztő?
  • Unalmas?
  • Új barátok lelőhelye?

 

A kicsik nagyon ránk tudnak hangolódni: ha mi kíváncsiak, érdeklődők vagyunk, ők is azok lesznek. Ha túlzottan izgulunk, ők is átveszik a feszültséget. Ha pedig egy családot egy csöppet sem érdekel ez a téma, a gyermekük sem fog csillogó szemekkel ülni a padban, az biztos.

Érdemes arra is odafigyelnünk, mit emelünk ki a saját élményeink közül.

Bizonyára mindenkinek volt olyan időszak, amikor sokat kellett tanulnia egy dolgozatra, vagy kapott igazságtalanul rossz jegyet, de egyáltalán nem biztos, hogy ezeket most kell felemlegetni!

Hiszen a suli nem csak a tanulásról, jó vagy rossz teljesítményről szól! Ismerkedés, barátságok, közös élmények, programok, kirándulások is várnak gyermekünkre. Szóval igazi nagy kaland lesz!

 

rutinok, alvas

 

Reggeli és esti szokások 

A hosszúra nyúló nyári napok után érdemes fokozatosan visszaállni az “iskolás menetrendre”. Minden nap törekedjünk egy kicsivel korábbi lefekvésre és bizony reggeli ébredésre is.

Nem könnyű egyik napról a másikra kipihenten beérni 7:45-re, ha előtte rendszeresen későn fekszik és 8-9 körül ébred gyermekünk.

Egyúttal újragondolhatjuk és megbeszélhetjük a reggeli és esti “rutinokat” is, hogy a csemete is tudja, mi az ő feladata ebből. Pl. önálló felöltözés, beágyazás, fogmosás reggel.

💡Érdemes már az utolsó augusztusi héten fokozatosan visszaállni a korábbi lefekvéshez. 

 

tanulosarok

 

Ismerkedés a sulis cuccokkal 

A tanszerek nagyját már biztosan beszereztétek Ti is. Magamat ismerve, azonban biztosan kimaradt 1-2 apróság…

Nézzétek át a gyerekekkel együtt a listát, amit kaptatok az iskolától, tanítóktól!

Nektek hasznos lesz látni, hogy mit kell még megvenni (az utolsó előtti pillanatban, haha) a gyerekek pedig közben ismerkednek a sok szép iskolás dologgal!

Számolópálcikák, postairón, dobókockák, saját radír… csupa új és izgalmas nagyfiús és nagylányos cucc! 🤩

Rendezzétek el, mi kell a matek dobozba, rendezgesse a tolltartót, címkézzétek fel a füzeteket!

 

Tanulósarok kialakítása

 

Bár a kis elsősöknek nem a legjellemzőbb szokása önállóan tanulni a szobájukban 😆, mégis fontosnak tartom, hogy kialakítsunk nekik egy kis   tanulósarkot!

Ezt nem feltétlenül 7 évesen fogja mindenki örömére  kihasználni a Csemete, hanem a későbbi években, de a hangolódáshoz már most is nagyon hasznos.

Tanulásmódszertani szempontból nézve pedig alapvető: nem egy kutatás foglalkozott azzal, mennyire jó hatással van a koncentrációra, ha rend (és rendszer) segít minket ebben.

 

 

seta az iskolaba

 

Hogyan fogtok suliba járni? 

Próbáljátok ki, milyen lesz eljutni az iskolába!

Gyalog fogtok menni, vagy autóztok? Tömegközlekedéssel, vagy vonattal mentek?

Igen hasznos lehet kipróbálni, mennyi idő az ajtó zárásától egészen az iskoláig érni (Szeptember elejétől számoljatok  a megnövekedett forgalommal, parkolási idővel, menetrend változásával is… )

A praktikumon túl, a kicsik biztonságérzetét is növeli, ha már ismerik az új helyet, az útvonalat. 

 

pihenés emlékek

 

Zárjuk le nyugisan a nyarat

Augusztus utolsó napján a nagy előkészületek mellett időt keríthetünk kicsit lezárni a nyarat. Jöhet még egy kényelmes, pizsiben reggeli, megnézegethetjük a képeket a nyaralásról, a kis barátokkal közös élményekről.

Ha lehet, ne mára “dobjuk le az ingerbombát”   egy extra ütős programmal, ami még kimaradt a nyárból… egy nyugis, pihenős, játszós nap sok beszélgetéssel szerintem a legjobb választás szeptember elseje előtt. 

 

Vidám és sikerekben gazdag új tanévet kívánok Mindannyiunknak! 😍🤩

Tetszett az írás? Leveleimből 💌 elsőként értesülhetsz az új cikkekről, fejlesztési tippekről és játékokat is szoktam küldeni! 🙂 ⬇️

Egyéb
cikkek