Őszi játékok óvodásoknak

Ebben az írásomban olyan ötleteket gyűjtöttem össze, amihez nem kellenek drága fejlesztő játékok, csak Ti együtt 😍 és az ősz kincsei! Ezek az őszi játékok óvodásoknak valók elsősorban, de Te ismered gyermeked: egy-egy kis változtatással a kisebbek és a kisiskolások is örömüket lelhetik benne.

A szabad levegőn töltött idő, kirándulás előnyeit nem kell kifejtenem… 🙂 Ha pedig felhasználjuk az őszi terméseket, faleveleket, “fejlesztő szemmel” is sok hasznos és érdekes tevékenységbe vonhatjuk be a Csemetéket!

  • Adjatok lehetőséget, hogy több érzékszervükkel is megtapasztalják az őszt!
  • Ezek az élmények ugyanis remek “több csatornán érkező szenzoros ingerek“, amelyek igen hívogatóak a legtöbb gyerek számára.
  • A látással, hallással, tapintással, ízleléssel is megismert tapasztalatok előbb-utóbb összekapcsolódnak és egy igazi, mély tudássá állnak össze.

Ezáltal tisztul le (több más mellett) például a gyakran emlegetett időben való tájékozódás is, amit sokszor nehezen lehet elmélyíteni a gyerekeknél.

1. Fedezzétek fel az őszi kincseket! (Gyűjtsetek is belőle 🛍)

Kirándulás, de egy egyszerű séta alkalmával is elmerülhettek kicsit az ősz színeiben, hangjaiban, illataiban, esetleg még az ízében is:) 

👄 Persze nem arra gondolok, hogy egyetek falevelet 😆, hanem diót, sült gesztenyét, almát, tököt, szilvát (…) különböző módokon elkészítve. 

👂🏻 Hallgassátok a lehulló falevelek, termések hangját, vagy ahogy a cipőtök alatt ropog az avar. A pocsolya placcsanása mennyire más… Ha szerencsések vagytok, néhány kismadár énekét is hallhatjátok.

👁 Figyeljétek meg a természet színeit, illetve ezek változását, átalakulását.

🤲  Tapintsátok meg a még friss és a száraz faleveleket, a vadgesztenye simaságát, a tüskés burkot, a különböző fák törzsét…

És persze ne hagyjátok otthon a gyűjtőzacsit, kiskosarat! (Különben menthetetlenül megtelik a “dolgozós” táskátok és a legváratlanabb pillanatokban lesz részetek szenzoros élményekben 😅)

Keressetek a természetben: 

🍁 sokféle színű, különböző alakú faleveleket,

🍁 gesztenyéket,

🍁  tobozokat,

🍁 diót, makkot,

🍁 botokat,

🍁 bármilyen hasonló őszi kincset.

Megismerni, begyűjteni őket is élmény a gyerekeknek, és később csodaszép alkotásokat tudtok készíteni belőlük! Mi legutóbb ilyen szépségeket gyűjtöttünk. Igazi őszi színkavalkád.☺️ 

2. Préseljetek falevelet

Az összegyűjtött leveleket préseljétek ki együtt! ( Egyúttal kiváló alkalom a nagy, lexikonos felső polc portalanítására 🙂

Ez elsőre nem feltétlenül tűnik “hűdeizgi” programnak, mégis érdemes EGYÜTT  csinálni!

Miért? Először is: Nem vagyok a híve azoknak a játékoknak, amikor Anya egyedül, az egyéb ezer dolga mellett (után 🙂 gondosan előkészít mindent, hogy a Csemete 1,5 perc időráfordítással kreatívkodjon a papírra valamit és pipa .  A hangsúly és az érték itt is a KÖZÖS ráfordított időben van.

De miért is izgalmas dolog levelet préselni, ha 5-7 éves vagy?

🍂 Ez egy olyan nyugis, közös program, ami lehetőséget ad a jó kis beszélgetésekre. Bármiről!  Ilyenkor sok téma előjöhet a gyerekekből, amire a napi teendők mellett egyszerűen nem jut idő…

🍂 Magyarázd el neki, miért lapítjuk le a leveleket (pl. így tudjuk majd beragasztózni). Próbáljátok ki, mi történik egy levéllel, ha elöl hagyjátok és a lakásban kiszárad. Hasonlítsa össze majd a préselt levéllel! 

🍂  Mutasd meg gyermekednek, hogy helyezze a lapok közé a faleveleket, és hogyan nyomjátok le nehéz könyvvel, tárggyal.

🍂  Aztán bizony ki kell várni a folyamatot, türelmesen. Nem lesz kész AZONNAL. Ez az óvodásoknak nem olyan természetes dolog ám, mint nekünk!

A préselés közben, vagy csak úgy, őszi délutánokra ajánlom ezt a kedves verset:

Nemes Nagy Ágnes: Gesztenyefalevél

“Találtam egy falevelet,

gesztenyefa levelét.

Mintha megtaláltam volna

egy óriás tenyerét.

Ha az arcom elé tartom,

látom, nagyobb, mint az arcom.

Ha a fejem fölé teszem,

látom, nagyobb, mint a fejem.

Hogyha eső cseperegne,

nem bánnám, hogy csepereg,

az óriás nappal-éjjel,

óriási tenyerével

befödné a fejemet.”

3. Falevél képek

🌿 Készítsetek Falevél fejeket és állatokat! 🍁

A szépen kisimult levelekből nagyon ötletes képeket lehet készíteni! Én most azt választottam, hogy a kép egy részét megrajzolom, és a felragaszott levelekkel kiegészítjük.

Elkészítjük a kislány és kisfiú haját, a napocska sugarait, süni tüskéit, hal pikkelyeit. 👧 👦 🦔 🐟 ☀️

A képek viszonylag egyszerűen megrajzolhatóak (kezdésnek ajánlom a napocskát ) de ha nincs időtök most erre, készítettem néhány a sablont hozzá. Kattints ide, csak elmented, kinyomtatod és kezdődhet az alkotás! 🙂 

4. Őszi tapidoboz

Vajon felismeritek csukott szemmel, csak tapogatással ezeket az őszi kincseket?

A tanítványaim egyik kedvenc játéka a tapogatós doboz (“Tapidoboz”).   Mivel októberben vagyunk, ezért természetesen most egy őszi tapidobozzal fogunk játszani!

Egy cipősdobozba pakoljatok néhány őszhöz kapcsolódó tárgyat, termést (egy fajtából lehet több darab is).  🍁 🌰 🥜 🍎

Egy kendővel takarjátok le, majd húzzon gyermeketek belőle és próbálja kitalálni, anélkül, hogy látná, mi az!

👀  Ha csupa összeillő dolog kerül a dobozba (itt pl. őszi termések), szeretek elrejteni egy kakukktojást közéjük. Most épp egy gesztenye nagyságú gyurmagombócot tettem bele (csak hogy ne legyen túl könnyű kitapogatni   ), de bármi oda nem illő dolgot kitalálhattok. Ezzel a logikus gondolkodásukat is megdolgoztatjuk kicsit!

👀  A tapintáson túl jó kis összehasonlításokat lehet tenni: pl. ez is toboz, de ez hosszú, a másik pedig rövid.

👀  Meg is számolhatjátok, miből van a legtöbb, legkevesebb, ugyanannyi a dobozban.

5. Számolós párkereső 

Ezt a Montessori inspirálta számolós, párkereső játékot tavaly készítettem el, nagyon nagy sikere volt. Élmény volt látni, hogy a gyerekek mekkora finomsággal, óvatosságal nyúltak hozzájuk, illesztgették őket össze. 

Mennyi mindenre fel lehet használni egy őszi falevelet, ugye?

✂️ Vágjatok félbe 10 különböző falevelet!

🖊 A levél egyik felére írjatok 1-10-ig számokat,

🔘 A másik felére lyukasszatok annyit, hogy az adott számnak megfeleljen.

Keverjétek össze őket és kezdődhet a játék!

A játék fejleszti a szem-kéz-koordinációt, a számkép és a hozzá tartozó mennyiség közötti kapcsolat kialakításával a matematikai készségeket is.

Ha nincs lyukasztód, lyukak helyett tegyél pöttyöket!

(Nekem a lyukasztás azért tetszik jobban, mert úgy számlálás közben kicsit ki is lehet tapintani a mennyiséget.)

Számolás nélkül is jó játék a levelek egyesítése!🍁

6. 🍁 Varázslevél 🍁

A megmaradt, száraz levelekből elkészíthetitek a saját, csupa színes, különleges “varázsleveleteket”. 🧚‍♀️

Egy falevél alakját (lehet bármilyen) töltsétek ki a különböző színű falevelekből kicsipkedett kis darabkákkal. Minél kevesebb fehér rész látszik, annál szebb lesz a kép!

👌 A tépkedéshez 2 vagy 3 ujjal csippenteni kell, ami a helyes ceruzafogáshoz sem árt . 🙂  A ragasztás, apró kis részekkel babrálás szintén fejleszti a finommotorikát.

 🌳  🦄  🌴 🦕 🌲

Képzeljetek el egy olyan erdőt, ami csupa ilyen különleges növénnyel van tele… A Tiétekben vajon kik laknak? 

Az ősz sokaknak szomorkás: a nyár végét, a hűvösebb, esős napokat és a korai kelést jelenti. Szerintem az időjárás változásaival együtt is jó kis élményeket tartogat számunkra!

Remélem, találtatok kedvetekre való ötleteket! Vidám őszi napokat kívánok Nektek sok együtt töltött idővel, közös játékkal!☀️ 🍁← Iskolai előkészítő feladatok nagycsoportos óvodásoknak és szülőknek online

Tetszett az írás? Leveleimből 💌 elsőként értesülhetsz az új cikkekről, fejlesztési tippekről és játékokat is szoktam küldeni! 🙂 ⬇️

Egyéb
cikkek