Mindenki magából indul ki! – 5 testséma fejlesztő játék óvodásoknak

Mindenki magából indul ki… szól az ismert mondás. Mennyire igaz! De miért ilyen fontos a testséma fejlesztése?

A minket körülvevő világban (térben) tájékozódáshoz saját testünk az első kiinduló pont. Önmagunkhoz képest viszonyítunk méreteket, irányokat, ez alapján tapasztaljuk meg, testünk határait.

A gyerekek kisbaba kortól kezdve fokozatosan ismerik meg a testüket, mit tudnak pl. elérni végtagjaikkal (gondolj csak a totyogó ádáz küzdelmére a távirányítóért smile) . Amennyiben ez a tanulási folyamat akadályba ütközik, problémákat okozhat a mozgáskoordinációban és az észlelésben is.

Sok hozzám forduló gyereknél  tapasztalok kisebb-nagyobb mértékű testséma zavart. Velük először azon dolgozunk, hogy játékosan tudatosítjuk testrészeiket, hogy élményeket szerezzenek a saját testükkel kapcsolatban.

A következőkben összegyűjtöttem 5 olyan testséma fejlesztő játékot, amit a tanítványaim nagyon szeretnek, és otthon is bármikor játszhattok.

 

1. Tanítsd a kiskutyát!

A gyerekek állva megtanulják, hogyan megy az ügyes kutyus. Amikor a jobb kezüket emelik, akkor azzal együtt a bal lábukat, majd a bal kezükkel a jobb lábuk mozdul együtt. Ha állva már megy, négykézláb is megpróbálhatják. Végül négykézláb vagy térden mászva váltott járásban közlekednek a kutyusok.

 

2. Összekeveredett testrészek

A felnőtt rámutat egy testrészre, de rosszul nevezi meg, a gyerek a megnevezett testrészét mutatja, és a mutatottat nevezi meg. Nyugalom, ezt leírni nehezebb, mint játszani! wink

Például:  „Ez a szemem“, és a térdére mutat – a gyerekek a szemükre mutatnak, és azt mondják: „ez a mi térdünk“ viccesen. Óriási kacagások szokták kísérni ezt a játékot!

 

3. Úgy megyünk, mint az állatok!

A gyerekek utánozzák az állatok mozgását. Közben mondják is ki a mozgásnak megfelelő kifejezést.

  • Oson, mint a macska.
  • Kígyózik, mint a… ?
  • Melyik állat szokott vágtázni?
  • Surran, cammog, stb.

Nyugodtan utánozzák közben az állatok hangját is! Bátorítsuk őket, hogy találjanak ki állatot és saját ötleteiket is játsszák el!

 

4. Papírember

A gyermek lefekszik egy kiterített csomagolópapírra és körberajzoljuk. Mikor kész, megnézzük együtt, majd berajzoljuk a testrészeket, esetleg zsírkrétával, festéssel „felöltöztetjük”.

Lehet hajlított végtagokkal is megcsinálni, vagy kartonpapírból mozgatható kezekkel, lábakkal külön-külön is.

 

5. Mágneses testrészek

A gyerekek szabadon sétálnak, futnak. Hirtelen egy megnevezett testrészük mágnesessé válik, a talaj (vagy Anya, vagy a kedvenc plüss, stb. 🙂 magához vonzza.