Több, mint figyelemfejlesztő feladatlap

Itt a december, a gyerekek számára talán a legjobban várt ünnepekkel, és még mindig a #figyelem a téma. Ezért készítettem el nektek ezt a ❄️ téli figyelemfejlesztő feladatlapot❄️.

Nyomtatóbarátra terveztem: fekete-fehér, színezhető, és tele csupa izgalmas decemberi dologgal, mert ilyenkor úgyis minden ovis gondolatai e körül forognak. 🎄 🎁  🎅🏼 ☃️ 🎀  (Illetve az anyukáiké is, csak más okból 🤭 )

figyelemfejleszto feladatlap

Sokan tartózkodnak a feladatlapoktól, mert nem érzik egy óvodás életkori sajátosságainak megfelelőnek a papíron dolgozást. Én  azt gondolom, hogy itt is a mérték számít… Ha egy foglalkozáson, vagy otthon folyton “feladatlapozunk”, az tényleg nem visz előre. 

Viszont egy-egy jól megválasztott feladatlapból extra játéklehetőségeket is kitalálhatunk! Így már rögtön más íze lesz a dolognak. 🙂 

Azért, hogy, ez ne csak egy legyen a feladatlapok közül és a papírt “pusztítsuk” vele, megmutatom, mennyi mindent kihozhatsz belőle!

Én ezt gyógypedagógusként megtanultam a főiskolán, majd a gyakorlatban tovább csiszoltam. Ha érdekel, szívesen megmutatom Neked! Remélem, tudok néhány ötletet adni vele! ❄️ Letöltöm a téli figyelemfejlesztő feladatlapot❄️

Ennek a feladatlapnak az elsődleges célja a figyelem, azaz a vizuális 👀 (látási) figyelem fejlesztése, mert a csengettyű alapos megfigyelése alapján kell a szándékosan hasonló téli dolgok közül megkeresnie ugyanazt.

De használhatod még beszédfejlesztésre, tájékozódás, gondolkodás fejlesztésére, számolhattok is vele és a finommotorikát se hagyjuk ki!

figyelemfejleszto feladatlap sziv kez

❤️  Én minden feladatlap bal felső sarkába piros szívet (bal oldalon dobog a szívünk), a jobb oldalára kék kezet (jobb kézzel fogunk kezet) szoktam rajzolni. 🤚🏼 Ez segíti a tájékozódást a feladatlapon.

🦌 🎅🏼  Először is, olvasd fel gyermekednek, a lapra írt utasítást! “A rénszarvasok elvesztették a csengettyűiket! Segíts a Mikulásnak megkeresni őket!” Ha gondolod, kezdhetsz egy kis ráhangoló beszélgetést előtte a témában, a Mikulásról, a hűséges rénszarvasairól, az ajándékozásról… 

Mire használhatod még a figyelemfejlesztő feladatlapot?

🔎 Tájékozódás a lapon (síkban) 🔎

Tegyetek egy kupakot valamelyik képre. Én masnit rajzoltam rá filctollal, így rögtön ajándékká változott. 🎁 Gyermeked mondja el, mi van: alatta, felette, mellette (ez 2 dolog is, vezesd rá!) jobbra, balra tőle!

A síkbeli tájékozódás nagyon fontos ahhoz, hogy a gyermek eligazodjon majd a füzete, tankönyve lapjain. A relációs szavak (előtte, mellette, stb) magabiztos ismerete és alkalmazása sem árt a sikeres tanuláshoz. 🙂

🎨  Gondolkodós színező ✍🏻

Színezzétek ki a képeket kedvetek szerint, vagy bármilyen,általatok kitalált szabály alapján. Néhány példa: 

  • Színezzétek az egyforma ábrákat egyformára (hoppá, ez még vizuális észlelést is fejleszt!), 
  • Színezzétek ki az ehető dolgokat, élelmiszereket
  • növényeket… stb

📊  Sorok és oszlopok 📊 

Úgy helyeztem el a képeket a lapon, hogy egymás mellett és alatt-felett helyezkedjenek el, így a sor és az oszlop jelentését is “megtanulhatjátok”.  Miután megbeszéltétek ezt, kérd meg gyermeked, mutassa meg:

  • az első sort, 
  • legutolsó oszlopot, 
  • a legalsó sort, 
  • második sor negyedik képét, 
  • a 3. sorban azt a dolgot, amit meg lehet enni, stb 

Kedved szerint variálhatod. Ő is kérdezzen Tőled! Persze utána ellenőrizze is, hogy jól válaszolsz-e! 🙂

📖  “Olvasd el” a képeket! 📖

Csemete húzza az ujjacskáját a végig a képeken és “olvassa fel”, mit lát. A nagycsoportosaim ilyenkor nagyon édesen kikérik maguknak ezt az utasítást: “De Roberta, én még óvodás vagyok, nem tudok olvasni!?!” Pedig dehogynem! 😁

A figyelemfejlesztő feladatlap így használva fejleszti a szókincset, szótalálást is, emellett elmélyíti a balról jobbra haladás irányát. Ez az íráshoz és az olvasáshoz is elengedhetetlen! 

Talán nem is gondolnád, de sok gyereknek gondot okoz a sorok közötti váltás. Ez azt jelenti, hogy amikor egy sor végére érünk, a következő elejére ugrunk vissza és újból balról-jobbra haladunk. Nem kígyózunk oda-vissza! Ez az íráshoz és az olvasáshoz is elengedhetetlen. 

❄️ Letöltöm a téli figyelemfejlesztő feladatlapot❄️

Persze egyáltalán nem muszáj így csinálnod minden egyes feladatlapnál! Sőt, nem is lehet. De azt tudnod kell, hogy szerintem nincs olyan játék / feladat / tevékenység, ami csak egy területet fejleszt: például csak és kizárólag figyelmet. Mellesleg nem is érdemes folyton azzal a dologgal foglalkozni, ami Gyermekednek nehezen megy… Gondolj bele, mennyi kedve lehet hozzá! 

Ha társasoznátok is egyet, ezt mindenképp olvasd el

Jó keresgélést és örömteli ünnepi készülődést kívánok! 🎄 💝

Tetszett az írás? Leveleimből 💌 elsőként értesülhetsz az új cikkekről, fejlesztési tippekről és játékokat is szoktam küldeni! 🙂 ⬇️

Egyéb
cikkek