Figyelemfejlesztő társasjátékok (nem csak) nagycsoportosoknak

Az ünnepek közeledtével sok kérdést kapok arról, hogy milyen játék kerüljön a fa alá.🎁  Érthető módon, legtöbben olyat szeretnétek, ami  hasznos is egy óvodás csemetének, és emellett élvezetes az egész családnak. Mivel még mindig a figyelem az aktuális témánk a képességek között, összegyűjtöttem Nektek, azokat a figyelemfejlesztő társasjátékokat, amik a személyes kedvenceim! 

Ezek nálunk otthon és a fejlesztő munkám során is bizonyítottak már, ezért jó szívvel ajánlom őket! 😇

1. helyen a figyelemfejlesztő társasjátékok között:

a méltán híres Dobble

dobble figyelemfejleszto tarsasjatek

Ez egy igazán szuper játék! Pörgős, szórakoztató, a gondolkodást és szókincset is fejleszti. Egyedi, kör alakú kártyalapjairól már messziről megismerhetjük. 🙂 

A csomagolása is nagyon praktikus: kis helyet foglal és utazáshoz is könnyen magunkkal vihetjük. 

Dobble szabálya nagyon egyszerű: ha az 55 lap közül bármelyik kettőt kiválasztjuk, mindig csak egyetlenegy azonos képet láthatunk (de lehet, hogy más méretű lesz). Ki találja meg először? Azé lesz a lap! Ez nem is olyan könnyű, mint ahogy elsőre hangzik, mert a lapok gyorsan cserélődnek és tele vannak különböző méretű, színű képekkel. A gyerekek sokszor mondják is: “az enyémen nincs egyforma!” Aztán egy kis gyakorlás után, mint a villám, lecsapnak a párokra! ⚡️ ☺️

Ötféleképpen is játszható. Bár mi leginkább 2 verziót szoktunk játszani, de mégsem untuk még meg!

Junior változata a kisebbeknek állatos (ez kevesebb lapot tartalmaz), illetve vannak speciális kiadások (pl. Star Wars), de szerintem ezt a képen látható alap verziót érdemes megvenni – elsőre legalábbis.

2. Halli Galli🍋 🍓 🍌

A gyerekek imádják a Halli Gallit, és a csengőjét csapkodni (bár én reggeltente szimplán elküldeném egy nem túl szép helyre, aki ezt a fajta csengőt kitalálta a játékhoz  ) ez is egy pörgős, dinamikus játék. 

A játékszabály itt sem bonyolult: Sorban felfordítjátok a kártyalapokat, és ha 5 ugyanolyan gyümölcs van egyszerre az asztalon, akkor csapj a csengőre, amilyen hamar csak tudsz! 

Aki elsőként rácsap (vitás helyzetben érdemes figyelni a kezecskék sorrendjét ✋🏻 🤚🏼 😄 ) az megnyeri a kört és megkapja az összes felfordított kártyát! A játék végén az nyer, akinek sikerült a lehető legtöbbet összegyűjteni.

A figyelem és a reakcióidő javulása mellett a gyerekek ebben a játékban “igazi” matematikai műveleteket fognak végezni úgy, hogy közben jól szórakoznak (Nézd meg a képet: 3 szilva + 2 szilva = 5 szilva, csak akkor csaphatsz a csengőre)!

halli galli figyelemfejleszto tarsasjatek

Halli Galli Junior 🤡

A játék junior verziójában színes bohócokat láthattok a kártyákon.

A játék menete ugyanaz, mint a gyümölcsösnél: akkor csapsz a csengőre, ha két egyforma vidám bohóc került egyszerre az asztalra.🤡 🤡  Csakhogy vannak szomorú bohócok is, akik épp csak egy picit különböznek a vidám kollégáktól… na olyankor viszont nem szabad csengetni! 🙃

Ez a játék annyiban könnyebb, hogy nem kell számolni benne, ezért a kisebbek is könnyebben felveszik a ritmust. Cserébe viszont fejleszti a vizuális észlelést, azonosságok, különbözőségek észrevételével.

Mindkettő szuper és élvezetes játék.

halli galli junior figyelemfejleszto tarsasjatek

3. Figurix 

figurix figyelemfejleszto tarsasjatek

Újabb zseniális játék a figyelemfejlesző társasjátékok közül! A leírás szerint 2-6 játékos részére ajánlott, de akár egyedül is játszható. 

A játék része 6 játéktábla (te rakod össze őket: ez azért jó, mert mindig máshol helyzkednek el a keresgélnivalók), 3 dobókocka és 36 korong: 6 korong, 6 színben. Minden játékos választ magának egy színt, elrendezitek a játéktáblákat és kezdődhet a játék. 

Szabály: Dobj a 3 dobókockával egyszerre (picik egymás után). Az egyik a színt, a másik a formát, a harmadik a hátteret mutatja.

 A három dobás alapján gyorsan találd meg a keresett képet a táblán! Tedd rá a saját korongodat. Győztes: aki leghamarabb leteszi az összes korongját. 

“Keményen” is csatázhattok, de mi a gyerekekkel békésebben szoktunk játszani vele.

Azért is szeretem ezt a játékot, mert a figyelem-koncentráció fejlesztésén túl abban is segíti a gyerekeket, hogy egyszerre több szempontot vegyenek figyelembe, ami ebben az életkorban nem könnyű.  

4. Colorama

A Colorama társasjátékkal a formák és színek közötti különbségeket tanulhatják meg játékosan a csemeték. Többféleképpen (több nehézségi fokon) is játszható, alkalmazkodik a gyermekek életkorához.

A játék lényege mindig ugyanaz: az formákat kell a tábla megfelelő helyére pakolni színük és alakjuk szerint a játéktáblán. 

40 geometriai elem tartozik a játékhoz (5 forma 4-4 színben) és 2 dobókocka: 1 színlapos és 1 forma dobókocka. A kettővel egyszerre kell  dobni. 

A kis formákkal egy kis kreativitással sokfélét lehet játszani a “szabályos” társasozáson kívül is (pl. válogatni őket valamilyen szempont szerint, építeni belőlük, stb.) 

colorama figyelemfejleszto tarsasjatek

5. Képhorgász 🎣

kephorgasz figyelemfejleszto tarsasjatek

Ez is egy egyszerű, de nagyszerű játék. 🤩

Alapja egy nagy kör alakú tábla, amelyen elszórva rengeteg ábrát (70 db-ot) találunk. A tábla több részletből összeilleszthető, így mindig új a képek elhelyezkedése rajta.

A táblán lévő képek külön is megtalálhatóak a titokzsákban. A gyerkőcök egymás után húznak a zsákból képeket. Mindenki jól megfigyeli a kihúzott ábrát, majd az gyűjtheti be a képet, aki a párját leghamarabb megtalálja a táblán. 

Fejleszti a vizuális figyelmet, észlelést, a megfigyelőképességet, a reakcióidőt. 

A játékban szereplő képek alkalmasak a szókincs, a beszéd fejlesztésére, asszociációs játékokra, fogalmak alkotására is (játékok, növények, állatok).  

6. Speed cups 

Újabb személyes kedvencem a figyelemfejlesztő társasjátékok közül a  “poharas” játék. Ebben a műanyag poharakat kell egymásra, vagy egymás mellé pakolni a kártyának megfelelően.

Minden egyes játékosnak öt-öt különböző színű műanyag pohár jár. A 24 kártyából álló paklit összekeverve és helyezzétek lefelé fordítva az asztal közepére a csengő mellé! A kezdő játékos felfordítja a pakli legfelső lapját, amely színes tárgyakat (vonatokat, madarakat, poharakat, stb) ábrázolnak egymásra pakolva függőlegesen vagy vízszintesen.

Akinek elsőként sikerül a poharait a kártyán látható színsorrendben összerakni, rácsap a csengőre és megnyeri a kört. 

Csengő nélkül is lehet játszani (a játékkal ismerkedés időszakában érdemesebb is). 

Ezzel a játékkal jól megerősíthetjük a sorrendiség helyes észlelését is (szerialitás) és segít a➡️  balról jobbra,⬇️  fentről le irányok elmélyítésében is. Ennek a rögzítése nagyon fontos az olvasás, írás, számolás tanulása előtt. 

speed cups figyelemfejleszto tarsasjatek

7. Brainbox 👀 🧠 ⏳ 🎲

brainbox figyelemfejleszto tarsasjatek

“10 perces kihívás az agynak” – írja a doboz, és tényleg! 

Minden kártyán rengeteg megfigyelnivalót láthattok (egy idő után ügyesen rátanulnak a gyerekek, hogy miket érdemes első sorban megjegyezni). 

A jellegzetes, kocka alakú dobozban 54 db masszív kártyát találtok, homokórával és dobókockával. Változatos témákban kapható: sport, mesehősök, állatok… Ezért könnyen tudtok olyat választani, amelyik gyermeketek érdeklődésének megfelel. A képen a Matematika kicsiknek verziót látjátok, ez is nagyon izgalmas! A Játék&Tudásról szerztük be, ahol a család felnőtt tagjainak is találhattok gondolkodtató kvízjátékokat. 

Együtt a legjobb, de néhány közös játék után a gyerekek egyedül is jól elfoglalják magukat vele. 

A játék fejleszti a megfigyelőképességet, memóriát, reakcióidőt, matematikai képességeket és nagyon jól bővíti a gyerekek ismereteit témáján belül. 

Könyvek

1234

Bár nem társas, de ha figyelem a téma, kihagyhatatlanok a Böngésző típusú könyvek. A gyerekek nagyon szeretik ezeket lapozgatni, és valahogy mindig fel lehet fedezni valami újdonságot az oldalakon, amit előtte még nem vettünk észre. 🙂

Rengeteg témában kaphatóak, ezért könnyen az aktuális évszakhoz, ünnephez, vagy érdeklődéshez valót választhattok belőle. (katt a képre, gyűjtöttem néhányat)

Szókincsfejlesztő hatásuk is nagy, jó kis beszélgetések beindítója lehet egy ilyen könyv!

Érdekel, hogyan fejlődik gyermeked figyelme óvodás korában? Ebben a cikkben elolvashatod. 🙂 

Tetszett az írás? Leveleimből 💌 elsőként értesülhetsz az új cikkekről, fejlesztési tippekről és játékokat is szoktam küldeni! 🙂 ⬇️

Egyéb
cikkek