Fotózd le a szemeddel!

Fotózd le a szemeddel!

Most egy rövid és mókás figyelemfejlesztő játékot hoztam Nektek, ami szintén memóriakártyával játszható. Egy kis kiegészítéssel pedig rögtön 3 fejlesztő játék lehet belőle! Mutatom is! 🙂

Szükséges eszköz: 1 csomag memóriakártya,

a 3. játékhoz: 2 db A/4-es lap, toll

idő: 5-10 perc

Mit fejleszt? figyelem, vizuális észlelés, emlékezet, tájékozódás a síkban

A játék menete:

 

Először válogassátok szét a kártyákat: a párok egyik fele a gyermekhez, a másik fele hozzád kerüljön. Tegyél elé a saját kupacodból 3 képet sorban. (Ha úgy gondolod, lehet több, de érdemes kicsit kevesebbel kezdeni, hogy megértse a feladatot és biztosan legyen sikerélménye. Később fokozatosan nehezítsd!)

Kérd meg a gyermeked, hogy most használja úgy a szemét, mintha egy fényképezőgép lenne: figyelje meg nagyon pontosan a képet, amit a kártyákból kiraksz neki.

Ezután takard le a képsort. Most a Kis Fényképezőn a sor, hogy a saját kártyáiból kirakja ugyanezt a képet! Ha végzett, hasonlítsátok össze, mennyire lett „tökéletes” a fotó! 🙂

Váltogassátok a szerepeket, nyugodtan adjon Nektek feladatot a csemete is!

 

2. játék

 

Most ne csak sorba, hanem valamilyen alakzatba rendezd a kártyákat. A számukat ebben az esetben is fokozatosan célszerű növelni.

3. játék

 

Fogj két  A/4-es lapot és mindegyikre húzz 2-2 vonalat, függőlegesen és vízszintesen, így kapsz egy 3×3-as osztású kis táblázatot. Ez lehet emeletes ház, kiskert, garázs –  aminek csak szeretnétek.

Most ebbe pakoljátok a kártyákat, a feladat ugyanaz!

A ház példánál maradva: „Jól figyeld meg, ki hol lakik a házban és fényképezd le a szemeddel!”

 

Ezt a harmadik verziót azért is szeretem, mert játék közben meg lehet erősíteni azokat a tájékozódáshoz szükséges kifejezéseket, amik több kisgyermeknek gondot okoznak a síkban: alatt, felett, mellett, között, jobbra, balra, stb.

 

Jó fényképezést! wink