Közeledik a szeptember, lassan újra elkezdődik az óvoda, iskola. Ez nem csak a gyerekeknek nagy változás, nekünk szülőknek is nehéz (jaj, de mennyire)! Ilyenkor még frissek a nyári élmények, az estébe nyúló játszóterezések, strandolások, beszélgetések – de lassan már vissza kell térnünk a dolgos hétköznapokhoz.

Érdemes kicsit rákészülnünk, hogy megkönnyítsük a visszarázódást magunknak és a csemetéknek is!

szeptember tervezzunk

Gondoljuk át a napi rutint 

 

Érdemes átgondolnunk előre, hogyan fognak alakulni szeptembertől a napjaink. 

Ha gyermekünk most lesz iskolás, előfordulhat, hogy hamarabb kell beérnie – de mindenképpen PONTOSAN oda kell érnie az iskolába. Előre kell gondoskodnunk a napi felszereléséről, tízóraijáról. Délután még lehet, hogy marad házi feladat, aminek az elkészítésére időt kell szánnunk. Be kell illeszteni a hetünkbe az iskolán kívüli programokat, és jó lenne egy kis játékra, kikapcsolódásra is időt hagyni. (És akkor még a bevásárlásról, egyéb házimunkákról nem beszéltem…) Szóval mit ne mondjak, rengeteg új kihívás vár ránk! 

Ha nem akarjuk, hogy a nyakunkba szakadjanak a tennivalók, alakítsunk ki rutinokat (pl. reggeli elindulás, étkezések) és tervezzünk!

korabbi lefekves

Pihent gyerek, könnyebb elindulás

 

Akár iskolát kezd, akár az óvodába tér vissza, ugyanúgy fontos, hogy gyermekünk kipihenje magát. Így könnyebben ébred reggel, kevésbé lesz nyűgös és jobban tud koncentrálni napközben. Ehhez érdemes már az utolsó augusztusi héten fokozatosan visszaállni a korábbi lefekvéshez. 

Sokat segít, ha a dolgok minden este hasonló sorrendben követik egymást,

mert így fokozatosan ellazulnak a gyerekek, nem csak úgy “beesnek” az ágyba. Például vacsi után már nincs TV-zés, hanem esetleg egy közös játék, fürdés, fogmosás, stb. végül esti mese az ágyban. 

Nem kell óramű pontossággal történni mindennek, de hasznos lehet egy olyan időpont, amihez tudsz viszonyítani.

Nálunk ilyen, hogy 6 óra körül elkezdünk a vacsorához készülődni. (Ez persze lehet fél 6 is, ha épp mindenki farkas éhes, de ki is tolódhat, ha később érünk haza valamilyen programról. A lényeg, hogy én tudom, hogy ez után még a profi időhúzás mellett is bele fog férni a mese és egy kis beszélgetés. 🙂

esti rutin

A gördülékeny reggel előző este kezdődik

 

Nem tudom, Ti hogy vagytok ezzel, de én ébredés után egy ideig csak kóválygok a kávémmal, lassabban pörgök fel és bizony a lányom is ilyen. Nekem (nekünk) nagyon sokat segít, ha előző este kicsit előkészülünk. Kikészítjük a ruháit és az aznapra szükséges dolgokat egy bizonyos helyre, így reggel nem kell végigtúrni a ruhásszekrényt, csak egyszerűen felöltözni. 

Több ismerősömnek bevált az “induló doboz”.

Minden gyerkőcnek egy-egy dobozba, rekeszbe összekészítik a reggeli elinduláshoz szükséges dolgokat, amit csak fel kell markolni, mielőtt kilépnek az ajtón. Mivel mi is az előszobába tesszük, amit nem kellene otthon hagyni, mindenképp ki fogom próbálni ezt a rendszerezést! 

Nem csak a gyereknek, hanem magamnak is elő szoktam készíteni este néhány dolgot másnapra. Ez nekem nagyon sok időt spórol reggelente.

Mivel általában otthon készülök elő a foglalkozásaimra is, már előző nap előveszem azokat a játékokat, eszközöket is, amikre szükségem lesz a következő napon (és a “malaclopó” szatyrot is, amiben szállítom őket, mert inkább mindig több játék legyen, mint kevesebb :))

elozo este kikeszitjuk

Heti tervező, gyerekeknek is 

 

Szeptemberben az egyik legaktuálisabb dolog a család életének összeszervezése. Jó ötlet beszerezni egy családi naptárt, ahol mindenki programjainak jut hely a külön oszlopokban, de egy krétás vagy mágneses táblára mi magunk is készíthetünk hasonlót. 

A kicsiknek különösen nehéz az időben tájékozódni. Holnap, kedden, csütörtök délután… gyakran követhetetlen számukra, melyik nap mi fog történni. Ezért szeretem vizuálisan is megjeleníteni (azaz lerajzolni), mi várható a héten. 1-2 kis rajz a családi naptárban segít láttatni, hányat kell aludni, amíg utazunk a nagyihoz, vagy mikor lesz végre megint fociedzés. 

Még jobb, ha készítetek egy egyszerű heti gyereknaptárt, amit már egy óvodás is önállóan tud kezelni. Legközelebb megmutatom, nálunk mi vált be!

Szakítsunk időt a beszélgetésre

 

Iskolaidőben nehezebb minőségi időt tölteni gyermekeinkkel, mint nyáron. Engem mindig elborzaszt az a statisztika, ami szerint az átlagos magyar szülő napi 7 percet beszélget a gyermekével. 7 perc a napunkból arra fordítva, aki életünk egyik legfontosabb szereplője?…

Tegyünk érte, hogy gyermekeink is tudják, érdekel minket, ami történik velük!

A napi teendők mellett is fontos, hogy szakítsunk időt egy kis beszélgetésre.  Megkérdezni, hogy telt a napjuk, tudunk-e valamiben segíteni az iskolai feladatokkal, vagy csak szeretne-e mesélni valamiről, ami épp foglalkoztatja. Próbáljunk beiktatni egy közös étkezést naponta. 

kozos etkezes beszelgetes

Szűrjük meg a programokat

 

Úgy látom, tanév közben a gyermekek egyre inkább elfoglaltak és fáradtak. Sokak járnak külön foglalkozásokra, szakkörre, sportra, fejlesztésre, vagy még egy nyelvet tanulni. 

Azonban óvodás és kisiskolás korban épp ilyen fontos a szabad játék is! 

Ez alatt azt a játékélményt értem, amikor nem irányítjuk, terelgetjük a gyermeket, hanem elmélyülten, belefeledkezve elfoglalja magát. Ilyenkor rengeteget fejlődik a kreativitása, mozgása és ki tud kapcsolódni az egész napi óvodai, iskolai odafigyelés, alkalmazkodás után. Erre jó alkalom egy délutáni játszóterezés,  találkozás a kis barátokkal a szabadban, de otthon is ott a lehetőség a kedvenc játékokkal.

Biztos vagyok benne, hogy legtöbbünk mindent szeretne megadni csemetéjének a sikeres élethez. Sokszor nehéz választanunk a rengeteg izgalmas és fejlesztő program közül, hiszen mindegyikből profitál majd!

Mégis figyeljünk arra, hogy ne zsúfoljunk be minden napra különórát, mert egy ekkora gyermeknek igenis szüksége van arra, hogy néha “csak úgy” szaladgáljon és ráérjen túrni egy kicsit a homokot vagy ábrándozni…

 

Az idei tanévkezdés még a szokásosnál is megterhelőbb. Több a bizonytalanság… hiába szeretnénk, nem tudjuk megmondani, mi lesz 2 hét, vagy 2 hónap múlva. 

Irányítsuk a figyelmünket azokra a dolgokra, amiket tudunk befolyásolni és töltekezzünk sokat az apró örömökből, együtt töltött időkből! 

Vidám és sikerekben gazdag új tanévet kívánok Mindannyiunknak! 🙂